Skip links

Onderneming

Mentoropleiding verplicht voor iedereen die een erkenning heeft aangevraagd  

Sinds 19 september 2017 is het verplicht een mentoropleiding te volgen indien je een erkenning wil krijgen als leerwerkplek in Vlaanderen.

Vanaf 1 januari 2020 is het verplicht om de sectorale mentoropleiding te volgen indien je een erkenning wil krijgen als werkplek in Vlaanderen.

Doel van deze opleiding is kappers te ondersteunen in het aanleren van het beroep op de werkvloer. In de opleiding wordt er stilgestaan bij hoe je het beste vakkennis kan coachen, hoe je gesprekken kan voeren en opvolgen, hoe je leerlingen kan motiveren en leerkansen kan creëren en hoe je feedback kan geven en evalueren.

Deze tweedaagse opleiding is op maat van de kapper en zeer praktisch opgevat. Je leert van elkaar en gaat met een heleboel tips & tricks naar huis. De deelnemers vinden de opleiding leerrijk, inspirerend, bruikbaar in de praktijk, met veel voorbeelden en ze vinden het een aangename manier van lesgeven.

Wanneer de opleiding gevolgd wordt door een werknemer, kan men gebruik maken van de mentorkorting.

Het volgen van deze opleiding is ook een aanrader voor iedereen die medewerkers begeleidt. De deelnemers geven aan dat het volgen van deze opleiding als werkgever samen met je medewerker een meerwaarde is.

Ben je in het bezit van een pedagogisch diploma stuur dit dan door naar duaal.leren@fbz-fse.org enkel dan heb je recht op een vrijstelling voor de mentoropleiding.

De kostprijs is € 200 excl. Btw. Voor leden van Febelhair is de opleiding gratis.

Lid worden van Febelhair: Het rollend lidmaatschap bedraagt € 258,94 incl. btw.

In de kapperssector heeft zowel een minder- als meerderjarige leerling recht op 48 uren opeenvolgende rust volgens de cao nummer 38383. Dat wil  zeggen dat je twee opeenvolgende dagen vrij moet zijn en dus niet naar de onderwijsverstrekker of de werkplek gaat. Enkel voor meerderjarige leerlingen kan er een individuele afwijking aangevraagd worden aan het paritair comité 314 via 

Download hier het Ministerieel besluit afwijking schoolvakantieregeling kapper-stylist

Download hier het meldingsformulier.

De terugkomdag is een gratis opleiding georganiseerd door Febelhair waar onderwijspartners en (hun) mentoren in dialoog gingen door interactieve sessies te volgen rond verschillende thema’s. 

Meer info

 • Step-by-step handleidingen:
  Een boekje met telkens vier kapsels stap voor stap uitgelegd met behulp van foto’s en instrcuties.
  Meer info

 • Digicoiff: 
  Online sectortool voor leerlingen en leerkrachten met tal van video’s, stappenplannen…
  Meer info

 • Preventie en welzijn: 
  Wil je in de klas zelf aan de slag rond het thema Preventie en welzijn? Maak dan gebruik van al het materiaal dat je gratis kan downloaden.
  Meer info 

 • Instructievideo’s van opleiders gericht naar het onderwijs: 
  Gebruik de instructievideo’s in de klas of laat de leerlingen hiermee zelfstandig aan de slag gaan. 
  Meer info

 • Online bibliotheek: 
  Deze super handige online tool (!!! exclusief voor leden van Coach Belgium !!!) zit boordevol interessante opleidingen die je kan volgen waar en wanneer jij dat wil! 
  Meer info

Maak gebruik van het afsprakenkader voor het onthaal en begeleiding van jonge medewerkers voor ondernemingen. Met dit afsprakenkader willen we ervoor zorgen dat de samenwerking tussen de werkgever en de jonge medewerker vlot verloopt. Op het einde van de onthaalperiode moet de jonge medewerker duidelijk op de hoogte zijn van welke taken van hem/haar worden verwacht en op wie hij/zij kan rekenen voor begeleiding en ondersteuning. Hij/zij moet zijn/haar functie in de zaak kennen zodat hij/zij door de werkgever concreet voor de salonwerkzaamheden kan worden ingezet. Het afsprakenkader biedt zekerheid en houvast en door het verhogen van het gevoel van welzijn van de medewerker, draagt het bij tot een goed en vlot werkend salon.

Meer info

Hieronder kan je een document terugvinden die aangeeft hoe je je loonkost van jouw student kan berekenen. 

Bekijk de loonkostenberekening.

Febelhair heeft een facebookgroep opgericht speciaal voor trajectbegeleiders, leerkrachten, ondernemers, mentoren… In deze groep kan alles rond duaal leren besproken worden. Heb je een vraag, stel ze gerust in de groep. Heb je een tip, deel deze met de anderen. Alle input is welkom!

Facebookgroep duaal leren

Maak nu een afspraak met de sectorconsulenten voor een korte, interactieve live babbel over hoe wij samen duaal leren in onze bedrijven kunnen opstarten en we geven graag antwoord op al jouw vragen.