Skip links

Onderneming

NIEUW! Webinar “Wat is duaal leren?”
Specifiek voor ondernemingen die willen kennismaken met duaal leren.

Heb je al van duaal leren gehoord maar weet je niet goed wat dit precies inhoudt? Volg dan zeker onze webinar mee! Misschien ben jij wel de geknipte leerwerkplek voor een duale student.

Om jullie zo goed mogelijk te informeren organiseren we met het team duaal leren een Webinar op onderstaande data van 20u tot 20u30. 

  • Dinsdag 28 mei 2024 
  • Dinsdag 27 augustus 2024
  • Dinsdag 29 oktober 2024
  • Woensdag 22 januari 2025
  • Dinsdag 27 mei 2025 

Mentoropleiding verplicht voor iedereen die een erkenning heeft aangevraagd  

Sinds 19 september 2017 is het verplicht een mentoropleiding te volgen indien je een erkenning wil krijgen als leerwerkplek in Vlaanderen.

Vanaf 1 januari 2020 is het verplicht om de sectorale mentoropleiding te volgen indien je een erkenning wil krijgen als werkplek in Vlaanderen.

Doel van deze opleiding is kappers te ondersteunen in het aanleren van het beroep op de werkvloer. In de opleiding wordt er stilgestaan bij hoe je het beste vakkennis kan coachen, hoe je gesprekken kan voeren en opvolgen, hoe je leerlingen kan motiveren en leerkansen kan creëren en hoe je feedback kan geven en evalueren.

Deze tweedaagse opleiding is op maat van de kapper en zeer praktisch opgevat. Je leert van elkaar en gaat met een heleboel tips & tricks naar huis. De deelnemers vinden de opleiding leerrijk, inspirerend, bruikbaar in de praktijk, met veel voorbeelden en ze vinden het een aangename manier van lesgeven.

Het volgen van deze opleiding is ook een aanrader voor iedereen die medewerkers begeleidt. De deelnemers geven aan dat het volgen van deze opleiding als werkgever samen met je medewerker een meerwaarde is.

Ben je in het bezit van een pedagogisch diploma stuur dit dan door naar [email protected] enkel dan heb je recht op een vrijstelling voor de mentoropleiding.

De kostprijs van de mentoropleiding bedraagt 200 euro excl. btw. Het Fonds Voor Bestaanszekerheid past voor alle werknemers en werkgevers uit de sector 100 euro excl. btw bij, waardoor je maar de helft van de opleiding moet betalen.

Kostprijs mentoropleiding€ 200
Voordeel voor alle werkgevers en werknemers uit de sector-€ 100
Kostprijs na voordeel € 100

In de kapperssector heeft zowel een minder- als meerderjarige leerling recht op 48 uren opeenvolgende rust volgens de cao nummer 38383. Dat wil  zeggen dat je twee opeenvolgende dagen vrij moet zijn en dus niet naar de onderwijsverstrekker of de werkplek gaat. Enkel voor meerderjarige leerlingen kan er een individuele afwijking aangevraagd worden aan het paritair comité 314 via 

Download hier het Ministerieel besluit afwijking schoolvakantieregeling kapper-stylist

Download hier het meldingsformulier.

Ondernemingen die een overeenkomst in het kader van een alternerende opleiding secundair onderwijs hebben, in het Vlaams gewest gevestigd zijn, de mentoropleiding gevold hebben en minstens 4 maanden een leerling opgeleid hebben zullen een premie van €1000 ontvangen. 

De premie wordt 1 keer per schooljaar uitbetaald. De onderneming kan de premie maximaal 3 keer ontvangen per lerende. Eerder ontvangen stagebonussen voor dezelfde leerling worden meegeteld.

Meer info over de aanvraagprocedure: Premie kwalificerend werkplekleren

De terugkomdag is een gratis opleiding georganiseerd door Febelhair waar onderwijspartners en (hun) mentoren in dialoog gingen door interactieve sessies te volgen rond verschillende thema’s.  Deze gaat door op dinsdag 19 maart 2024, inschrijven kan via hier. 

Step-by-step handleidingen:  
Een boekje met telkens vier kapsels stap voor stap uitgelegd met behulp van foto’s en instrcuties.
Meer info 

Digicoiff: 
Online sectortool voor leerlingen en leerkrachten met tal van video’s, stappenplannen… 
Meer info

Preventie en welzijn: 
Wil je in de klas zelf aan de slag rond het thema Preventie en welzijn? Maak dan gebruik van al het materiaal dat je gratis kan downloaden.

Risktrainer Tools 

Risktrainer Workshops 

Instructievideo’s van opleiders gericht naar het onderwijs: 
Gebruik de instructievideo’s in de klas of laat de leerlingen hiermee zelfstandig aan de slag gaan. 
Meer info

Online bibliotheek: 
Deze super handige online tool (exclusief voor leden van Coach Belgium) zit boordevol interessante opleidingen die je kan volgen waar en wanneer jij dat wil! 
Meer info

De kunst van feedback: 
Deze tool staat boordevol tips om
feedback te geven en te ontvangen op een constructieve en positieve manier. Leer hoe je communicatie verbetert en relaties versterkt voor een succesvolle groei!
Meer info

Maak gebruik van het afsprakenkader voor het onthaal en begeleiding van jonge medewerkers voor ondernemingen. Met dit afsprakenkader willen we ervoor zorgen dat de samenwerking tussen de werkgever en de jonge medewerker vlot verloopt. Op het einde van de onthaalperiode moet de jonge medewerker duidelijk op de hoogte zijn van welke taken van hem/haar worden verwacht en op wie hij/zij kan rekenen voor begeleiding en ondersteuning. Hij/zij moet zijn/haar functie in de zaak kennen zodat hij/zij door de werkgever concreet voor de salonwerkzaamheden kan worden ingezet. Het afsprakenkader biedt zekerheid en houvast en door het verhogen van het gevoel van welzijn van de medewerker, draagt het bij tot een goed en vlot werkend salon.

Meer info

Hieronder kan je een document terugvinden die aangeeft hoe je je loonkost van jouw student kan berekenen. 

Bekijk de loonkostenberekening.

Febelhair heeft een facebookgroep opgericht speciaal voor trajectbegeleiders, leerkrachten, ondernemers, mentoren… In deze groep kan alles rond duaal leren besproken worden. Heb je een vraag, stel ze gerust in de groep. Heb je een tip, deel deze met de anderen. Alle input is welkom!

Facebookgroep duaal leren

Maak nu een afspraak met de sectorconsulenten voor een korte, interactieve live babbel over hoe wij samen duaal leren in onze bedrijven kunnen opstarten en we geven graag antwoord op al jouw vragen.